Член президії Боснії і Герцеговини висунув умову щодо ікони з Луганська. Україна заявила, що не сприймає ультиматуми

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Член президії Боснії і Герцеговини висунув умову щодо ікони з Луганська. Україна заявила, що не сприймає ультиматуми

СРНА

Член президії Боснії і Герцеговини й глава автономії Республіки Сербської Мілорад Додік пообіцяв повернути вкрадену з фондів Луганська ікону, але висунув умову. В Україні заявили, що не приймають мову ультиматумів.

«Якщо Україна доведе, що просила про ікону до того дня, коли я мав зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я прийму це і ми передамо її їм», — заявив Додік, якого цитує Radio Slobodna Evropa.

За його словами, ситуація з іконою сталася через проблеми з судовою системою у Боснії та Герцеговині, яку він назвав «катастрофічною»: «Прикладом цього є ікона, у звʼязку з якою постійно ведуться розмови, хоча Україна її не шукає. Є заява Агенції з координації діяльності поліцейських органів БіГ, яка відповідає за співпрацю з Інтерполом, що Інтерпол не має інформації про пошук ікони».

Спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у коментарі Інтерфаксу заявив, що Україна не сприймає мови умов і ультиматумів щодо повернення викраденої ікони.

«Те, що ікона походить з української території — це безперечний факт. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження у справі незаконного вивезення. Ми чекаємо, що боснійсько-герцеговинська сторона не використовуватиме ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надаватиме сприяння у рамках кримінального розслідування й експертизи та в її якнайшвидшому поверненні в Україну», — сказав Ніколенко.

Нагадаємо, Додік подарував українську ікону міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову 14 грудня під час зустрічі. На звороті ікони виявили печатку Українського комісаріату освіти від 1920 року. Подарунок Лаврову спричинив дипломатичний скандал. У Росії заявили, що повернуть ікону, щоб зʼясувати її походження через Інтерпол.