«Це українська власність»: Мінкультури встановило, що подарована російському міністру Лаврову ікона з Боснії має печатку одеського музею

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство культури та інформаційної політики встановило, що печатку на ікону, яку подарували в Боснії та Герцеговині російському міністру закордонних справ Сергію Лаврову, поставили у 1920-х роках в Одесі.

Про це пише пресслужба Мінкультури.

«Це печатка Одеської крайової комісії з охорони пам’яток матеріальної культури та природи, яка була створена у 1926 році при Одеському історико-археологічному музеї. За період роботи з 1926 до 1930 року ця комісія виявила, склала списки пам’яток культури в усіх округах у межах своєї відповідальності, взяла їх на облік і під державну охорону», — заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

За її словами, факт наявності такої печатки автоматично означає, що ікона є державною власністю України. Наразі Міністерство культури готує запити до архіву Одеської області, а також до музеїв, щоб отримати дані про роботу крайової комісії того часу і чітко ідентифікувати ікону.

Також відомство звернеться до правоохоронних органів із проханням чітко встановити маршрут ікони і те, яким чином вона потрапила на територію Боснії та Герцеговини.