У Боснії пообіцяли розслідувати походження української ікони, яку подарували російському міністру Лаврову

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр закордонних справ Боснії та Герцеговини Бісера Турковіч пообіцяла, що прокуратура проведе розслідування походження української ікони з Луганська, яку подарували міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову.

Про це пише видання Slobodna Bosna.

За її словами, МЗС Боснії отримало офіційну ноту від українського посольства щодо цієї ситуації. Там вимагають з’ясувати, як ікона потрапила до Боснії. Цим займеться місцева прокуратура.

«[У посольстві] питають, як [ікона] потрапила до Боснії і Герцеговини, і посилаються на міжнародне право. Вони шукають інформацію про те, як вона потрапила до Боснії, як опинилася в руках наших представників і як її передали. Вони терміново просять розʼяснень», — пояснила вона.

  • Ікону Лаврову 14 грудня подарував головуючий у президії Боснії і Герцеговини (БіГ) сербський представник Мілорад Додік. Посольство України в БіГ направило ноту до уряду в Сараєві з вимогою невідкладно й однозначно зʼясувати, яким чином позолочена ікона з Луганська опинилася в країні.
  • Члени президії Боснії і Герцеговини від хорватів і від боснійських мусульман відмовилися зустрітися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Вони звинуватили його у неповазі до країни.