У мережу «злили» запис розмови заступника глави МВС Білорусі про табір для протестувальників. Він згадував й Україну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Ініціатива BYPOL оприлюднила аудіозапис розмови, де людина з голосом, схожим на голос заступника міністра внутрішніх справ Білорусі Миколи Карпенкова, розповідає про нараду у самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка. Останній на ній розповідав, як силовикам діяти з протестувальниками, зокрема йшлося про плани створити табір для найбільш активних з них.

Аудіозапис, оприлюднений в YouTube, триває понад 12 хвилин. Його розшифровку публікує TUT.by, припускаючи, що розмова відбулася у жовтні.

На початку розмови Карпенков розповідає про російський пістолет Яригіна, який білоруські силовики отримали на озброєння. За його словами, їм раніше «не вистачало травматичної зброї», а завдання доводилося «виконувати гумовою палицею або кулаком». Під час цього він згадує і про загиблого протестувальника Олександра Тарайковського, який помер 10 серпня.

«Він [Тарайковський] помер, звичайно, від гумової кулі, яка прилетіла йому у груди. Він стояв там в майці, думаю, що зі зворотного боку майки вона не застрягне», — сказав голос, схожий на Карпенкова.

На записі він також називає протестувальників, які блокують дороги та кидають коктейлі Молотова, «терористами» і «зайвими людьми у країні».

«Цьому сьогодні було присвячено дуже-дуже багат на тій невеликій нараді, яку проводив глава держави. І сьогодні президент сказав, що знає, хто і що [...]. У міліції є завдання захистити всіх: і главу держави, і його оточення, і його сімʼю. […] Тому, як президент говорив, якщо [протестувальник] пре на тебе — застосовуй зброю, ось нелетальну. […] Застосовувати зброю йому прямо в лоб, прямо в обличчя, прямо туди, після чого він вже ніколи, виходить, не повернеться до того стану, в якому він був. Ну, відкачають то відкачають. Не буде у нього половини головного мозку — туди йому й дорога», — каже чоловік з голосом, схожим на голос Карпенкова.

Він зазначає, що «прийшов час», коли жоден силовик «не повинен» виходити на протести, не маючи вогнепальної зброї. Карпенков також наголошує, що Лукашенко доручив силовикам до грудня (імовірно, 2020 року) розібратися з протестами.

«Як казав дідусь Ленін, у країні тільки одна сторона має право застосовувати зброю — це держава», — каже голос у запису.

Він також розповів, що силовики створюють базу даних, і хто потрапить до неї вдруге має там залишитися.

«Сказано зробити табір, ну не для військовополонених [...], а табір для особливо гострокопитних, такий для відселення. І поставити колючий дріт, виходить, по периметру. Два приміщення зробити: топка — поверх, годувати — поверх, щоб працювали. Але там їх тримати, поки все не заспокоїться», — каже голос, схожий на голос Карпенкова.

За його словами, силовики «прикриті» Лукашенком з усіх боків щодо застосування зброї. Також на записі він згадує і про Україну.

«Відразу, каже [імовірно, Лукашенко], звичайно, зі зброї лупити не треба. Треба, каже, дати людині шанс у цій ситуації, щоб вона усвідомила. Якщо ні, тоді, виходить, уже рубонути так рубонути! [...] Якщо ми не встоїмо, наступний привід буде повʼязаний з Російською Федерацією, піде її розвал, і тоді, каже, мало чого від цієї Білорусі залишиться: поділять між Литвою, Україною і Польщею», — заявляє голос на записі.

Згодом у білоруському МВС відреагували на публікацію аудіозапису, заявивши, що не коментуватимуть «фейки». «Завданнями МВС є охорона громадського порядку, забезпечення безпеки і боротьба зі злочинністю. У своїй діяльності ми керуємося законом», — сказала речниця МВС Ольга Чемоданова.