Спілка журналістів: Минулого року в Україні зафіксували 77 нападів на представників ЗМІ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Спілка журналістів: Минулого року в Україні зафіксували 77 нападів на представників ЗМІ

The Climate Reality Project / Unsplash

Протягом минулого року в Україні зафіксували 77 нападів на журналістів.

Про це повідомляє пресслужба Національної спілки журналістів.

Такі дані демонструє «Індекс фізичної безпеки журналістів», складений спілкою. Від нападів постраждав 101 представник ЗМІ. У 2019 році трапилися 75 інцидентів застосування сили до журналістів, у яких постраждали 86 медійників.

Спілка повʼязує зростання кількості випадків фізичної агресії щодо журналістів насамперед із психологічною напругою в суспільстві, викликаною запровадженими урядовими карантинними обмеженнями.

За кількістю нападів «лідирує» Київський регіон. У столиці та області — 26 випадків застосування сили до працівників ЗМІ. На другому місці — Одеська область (9 випадків), у Львівській і Харківській — по 6, у Дніпропетровській і Херсонській — по 5.

Найбільше від нападів страждають жінки-журналістки: у 2020 році постраждали 36 працівниць медіа (у 2019-му — 34). Новою небезпечною темою є висвітлення дотримання в Україні карантинних обмежень. Таких випадків, коли порушники карантину нападали на представників ЗМІ, зафіксовано 14.

Представники поліції чи різних правоохоронних структур застосовували силу до медійників 6 разів, посадовці, депутати й чиновники — 4 рази. Один випадок стався із застосуванням зброї.