У 2020 році кількість журналістів, убитих через свою діяльність, подвоїлася

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У 2020 році кількість журналістів, убитих через свою діяльність, подвоїлася

Engin_Akyurt \ pixabay

Кількість убивств журналістів за 2020 рік подвоїлася, як порівняти з попереднім роком.

Про це пише The New York Times.

За даними Комітету захисту журналістів (CPJ), цього року у всьому світі вбили не менше 30 журналістів. Причому 21 з цих убивств було скоєно як пряма відповідь на їхню роботу, проти 10 подібних злочинів у 2019 році.

Правозахисники назвали найбільш смертоносною країною для журналістів Мексику, де за рік було вбили чотирьох журналістів, а пʼятого застрелили просто під час репортажу з місця злочину.

У той час як загальна кількість убивств зросла, кількість смертей, повʼязаних із воєнними конфліктами, впала до найнижчого з 2000 року рівня. Цьому посприяло зменшення насильства на Близькому Сході та скорочення числа репортерів, які подорожують, через пандемію коронавірусу.

«Жахливо, що кількість убивств журналістів за останній рік збільшилася більш ніж удвічі. Ця ескалація свідчить про нездатність міжнародного співтовариства протистояти безкарності», — заявив виконавчий директор CPJ Джоел Саймон.

  • У серпні суд у Мексиці засудив до 50 років вʼязниці організатора вбивства 54-річної журналістки Мирослави Брич, яку в березні 2017 року застрелили біля її будинку.
  • У листопаді 2019 року поліція Мальти заарештувала підозрюваного в убивстві журналістки-розслідувача Дафни Каруані Галіції.