На Мальті заарештували четвертого підозрюваного в убивстві журналістки Дафни Галіції, яка розкривала корупцію топполітиків

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Поліція Мальти в середу, 20 листопада, заарештувала ще одного підозрюваного у вбивстві журналістки-розслідувача Дафни Каруани Галіції.

Як повідомляє Times of Malta, поліція вважає безпосередніми виконавцями злочину братів Альфреа і Джорджа Деджордіо та Вінса Мускату. Саме вони, за даними слідства, заклали вибуховий пристрій в машину журналістки, що була припаркована поруч з її будинком. Пристрій було активовано незабаром після того, як журналістка сіла в машину і завела двигун.

Ще одна людина за сприяння Європолу була заарештована вранці в середу, 20 листопада, на своїй яхті в порту Портомазо, неподалік Валетти. Поліція вважає, що вона була «звʼязковим» між безпосередніми виконавцями злочину і замовником. За даними Independent, затриманого звуть Йорген Фенек, він підприємець і був героєм статей журналістки. Дафна Каруана Галіція звинувачувала його в корупційних звʼязках з мальтійськими високопосадовцями.

Хто така Дафна Каруана Галіція?

Галіція розслідувала факти корупції серед топполітиків, зокрема схеми за участю премʼєр-міністра країни та його оточення. Її статті публікувалися в щоденній газеті Malta Independent, вона також була співавтором проєкту Panama Papers, над яким працював Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів. Галіція писала про офшорні компанії міністра туризму Конрада Міцці та міністра охорони здоровʼя й енергетики Кіта Скембрі. В її матеріалах розслідувалися звʼязки мальтійських чиновників з корупціонерами в Азербайджані й Обʼєднаних Арабських Еміратах.

Журналістка загинула 16 жовтня 2017 року — в її машині була закладена бомба.

Що таке Panama Papers?

Це неформальна назва витоку конфіденційних документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, що стосувалися створення офшорів для ухилення від сплати податків. Документи отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung у 2015 році від анонімного джерела. Протягом року група міжнародних журналістів досліджувала дані.

Зокрема, у цих документах фігурують пʼятий президент України Петро Порошенко, президенти Аргентини й ОАЕ, премʼєр-міністр Ісландії Давид Сігмюндюр і король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд.