На Мальті трьом найманцям висунули звинувачення у вбивстві журналістки Дафни Каруани Галіції. Вона була співавторкою розслідування Panama Papers

Дата:
На Мальті трьом найманцям висунули звинувачення у вбивстві журналістки Дафни Каруани Галіції. Вона була співавторкою розслідування Panama Papers

Continentaleurope / Wikimedia Commons

Генеральний прокурор Мальти висунув офіційне звинувачення трьом підозрюваним у вбивстві журналістки видання Malta Independent Дафни Каруани Галіції, яку підірвали у власному автомобілі 16 жовтня 2017 року. Про це передає Euronews.

Трьох чоловіків — братів Джорджа і Альфреда Дегіорджо (55 і 53 роки) і Вінсента Маската (55 років) — заарештували в грудні 2017-го, їхні мотиви досі не розголошуються. Усім трьом загрожує довічне увʼязнення. Убивство журналістки розслідували детективи ФБР та Європолу.

У 18-сторінковому обвинувальному акті, який представив генпрокурор, докладно розповідається, як обвинувачені планували вбивство та як активували бомбу під сидінням автомобіля Пежо 108 журналістки. За версією слідства, Маскат стежив, як Галіція виїжджала зі свого будинку в Біднії (11 км від Валлетти). Він повідомив про те, що вона сіла в машину, одного з братів Дегиорджо, який через СМС привів у дію бомбу під водійським сидінням. Сам вбивця при цьому перебував на яхті в гавані Валлетти. Загалом йдеться про шість епізодів, зокрема умисне вбивство, зберігання та підрив вибухівки, а також участь у злочинній організації.

Убивство журналістки викликало великий міжнародний резонанс, розслідувати злочин закликала міжнародна організація«Репортери без кордонів», представники США та ЄС. Премʼєр-міністр Мальти, який теж фігурував у розслідуваннях Галіції, призначив винагороду в $1,2 млн за інформацію про мотиви вбивства.

Хто така Дафна Каруана Галіція?

Галіція розслідувала факти корупції серед топполітиків, зокрема схеми за участю премʼєр-міністра країни та його оточення. Її статті публікувалися в щоденній газеті Malta Independent, вона також була співавтором проекту Panama Papers, над яким працював Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів. Галіція писала про офшорні компанії міністра туризму Конрада Міцці та міністра охорони здоровʼя й енергетики Кіта Скембрі. В її матеріалах розслідувалися звʼязки мальтійських чиновників з корупціонерами в Азербайджані й Обʼєднаних Арабських Еміратах.

Що таке Panama Papers?

Це неформальна назва витоку конфіденційних документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, які стосувалися створення офшорів для ухилення від сплати податків. Документи отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung у 2015 році від анонімного джерела. Протягом року група міжнародних журналістів досліджувала дані.

Серед тих, хто фігурує в документах, — президент Петро Порошенко, президенти Аргентини й ОАЕ, премʼєр-міністр Ісландії Давид Сигмюндюр і король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд.