«Репортери без кордонів»: За 2020 рік у світі вбили 50 журналістів, дедалі більше випадків у мирних країнах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Репортери без кордонів»: За 2020 рік у світі вбили 50 журналістів, дедалі більше випадків у мирних країнах

The Climate Reality Project / Unsplash

У 2020 році у світі під час виконання професійних обовʼязків загинули 50 журналістів, 387 перебувають у вʼязниці.

Про це йдеться у щорічному звіті організації «Репортери без кордонів».

Дедалі більше журналістів убивають у країнах, які вважаються мирними. Зокрема, у Мексиці вбили 8 журналістів, в Індії — 4, на Філіппінах — 3, у Гондурасі — 3. Так, у 2016 році 58% журналістів вбили у зонах бойових дій, а зараз тільки 32% загиблих припадає на країни, де йде війна (Сирія або Ємен).

Загалом найбільш небезпечними для роботи журналістів залишаються Мексика, Індія, Ірак, Афганістан і Пакистан. Особлива небезпека чатує на тих розслідувачів, які займаються темами наркокартелів та їхніми звʼязками з політиками.

З усіх журналістів, убитих цього року, 84% були вбиті навмисно, деякі особливо жорстоко. Наприклад, у Мексиці репортера щоденної газети El Mundo знайшли обезголовленим, а редактора місцевого новинного сайту Punto x Punto Noticias розрубали на шматки. В Індії репортера газети Rashtriya Swaroop спочатку облили антисептиком на спиртовій основі, а потім живцем спалили у власному будинку. Тривалий час він писав про корупцію місцевого чиновника. Іншого індійського журналіста зарубали за допомогою мачете.

В Ірані головним катом виступала держава. Там вперше за 30 років стратили журналіста Рухоллу Зама через його роботу. Його засудили за розпалювання насильства під час антиурядових протестів 2017 року.

Генсек організації Крістоф Делуар зазначив, що журналісти дедалі частіше стають мішенню, коли досліджують або висвітлюють делікатні теми. Як і в минулому, найнебезпечніші історії — це розслідування корупції, нецільового використання державних коштів (у 2020 році через це вбили 10 журналістів) і діяльності організованої злочинності (четверо вбитих). Сімох журналістів вбили при висвітленні акцій протесту в Іраку, Нігерії та Колумбії.

Наразі 387 журналістів перебувають в увʼязненні через свою роботу. Майже стільки же було торік — 389. Це означає, що кількість затриманих журналістів у всьому світі, як і раніше, перебуває на історично високому рівні.

  • 2018 рік став найбільш масштабним у контексті насильства та жорстокого ставлення до журналістів і працівників преси. З 1 січня до 1 грудня було вбито 80 журналістів у всьому світі, ще 348 перебувають в тюрмах, 60 у заручниках. Один з них — українець Станіслав Асєєв, якого в «ДНР» звинуватили у шпигунстві. У 2019 році бойовики звільнили його з полону.