«Репортери без кордонів» у звіті за 2018 рік нагадали про українського журналіста, якого утримують в окупованому Донецьку

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Репортери без кордонів» у звіті за 2018 рік нагадали про українського журналіста, якого утримують в окупованому Донецьку

Россия 24

2018 рік став найбільш масштабним в контексті насильства та жорстокого ставлення до журнаістів та працівників преси. З 1 січня до 1 грудня було вбито 80 журналістів у всьому світі, ще 348 — перебувають в тюрмах, 60 — в заручниках. Один з них — українець Станіслав Асєєв , якого в «ДНР» звинувачують у шпигунстві. Про це свідчить звіт міжнародної неурядової організації «Репортери без кордонів».

За даними організації, найнебезпечнішою країною для журналістів в цьому році став Афганістан — там за рік загинули 15 осіб. За ним йдуть Сирія і Мексика. У звіті згадані також вбивства журналіста із Саудівської Аравії Джамаля Хашоггі та словацького журналіста Яна Куцяка, а також розстріл пʼяти співробітників Capital Gazette у США.

Кількість затриманих працівників ЗМІ з минулого року теж зросла і у 2018-му склала 348 осіб. Китай залишається державою, де за ґратами перебуває найбільша кількість працівників ЗМІ — 60 осіб. Також у списку — Іран, Саудівська Аравія, Туреччина та Єгипет.

Зараз у заручниках по всьому світу перебувають 60 журналістів. Всі, крім одного, утримуються в країнах Близького Сходу: Ємені, Сирії та Іраку. Українського журналіста Станіслава Асєєва утримують в окупованому Донецьку.

  • Станіслав Асєєв (Васін) — український журналіст з Макіївки, який працював в окремих районах Донецької області. Він співпрацював із «Українською правдою», «Радіо Свобода» та іншими виданнями. У червні 2017 року він перестав виходити на звʼязок із редакціями та родичами. Пізніше зʼясувалося, що сепаратисти взяли його в заручники і звинуватили у шпигунстві для української армії. Українські та міжнародні організації неодноразово закликали представників «ДНР» звільнити журналіста, намагалися домовитися про його обмін.
  • Асєєв (псевдонім — Васін) в інтервʼю телеканалу «Росія 24» сказав, що працював на Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар сказала «Радіо Свобода», що Асєєва катують, а його слова — найімовірніше, «результат насильства і примусу, шантажу (мамою) і нелюдського ставлення».
  • Група журналістів, що потрапили у вʼязницю або поплатилися життям за свою роботу, стали «Людиною року» в 2018 році за версією журналу Time.