Український журналіст Асєєв сказав російським ЗМІ, що шпигував у «ДНР». Колеги не вірять, що він зробив це добровільно

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Український журналіст Асєєв сказав російським ЗМІ, що шпигував у «ДНР». Колеги не вірять, що він зробив це добровільно

Український журналіст Станіслав Асєєв (псевдонім — Васін), якого в 2017 році захопили в заручники представники «Донецької народної республіки» в інтервʼю телеканалу «Росія 24» сказав, що працював на Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Хто такий Асєєв?

Станіслав Асєєв (Васін) — український журналіст родом з Макіївки, який працював в окремих районах Донецької області. Він співпрацював з «Українською правдою», Радіо Свобода та іншими виданнями. У червні 2017 року він перестав виходити на звʼязок з редакціями і родичами. Пізніше зʼясувалося, що сепаратисты взяли його в заручники і звинуватили в шпигунстві для української армії. Українські та міжнародні організації неодноразово закликали представників «ДНР» звільнити журналіста, намагалися домовитися про його обмін.

Він дійсно шпигун?

Представники України ніколи цього не визнавали. Він до вчорашнього дня про це теж ніколи не говорив. Програма з його зізнаннями вийшла більше ніж за рік після того, як його взяли в заручники.

Але в програмі «Сладков +» він дійсно заявив, що працював на розвідку. Він сказав, що працював під позивним «Норман» і сам пішов на контакт з розвідкою. Більшу частину відомостей про його вербування і співпрацю з розвідкою озвучував автор програми.

«Стаття, за якою мене, власне, і звинувачують за законодавством «ДНР» — «шпигунство», то в даному разі так, ці звинувачення я визнаю, я не заперечую й цілком відкрито кажу, що я дійсно працював на Головне управління розвідки України», — заявив він в інтервʼю.

Як відреагували на його визнання?

Головна редакція Радіо Свобода/ Радіо Вільна Європа назвала дуже сумнівним визнання Асєєва.

«Ми ставимо під сумнів обставини цього так званого «визнання». Ми не маємо ніякого уявлення про те, коли, за яких обставин чи примусі воно було зроблено», — заявила прес-секретар Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода Джоанна Левісон.

Радіо Свобода вважає, що після цього визнання положення Асєєва може погіршитися.

«Ми продовжуємо вимагати, щоб Станіслав Асєєв був негайно звільнений з-під варти», — додала вона.

На думку колишнього депутата Верховної Ради та товариша журналіста Єгора Фірсова, сепаратисти «вибили у Стаса зізнання у шпигунстві і співпраці з розвідкою».

«Там є весь набір фейків і штампів, і щоденники, і шпигунство, і участь у батальйоні, і київські куратори. Таке враження, що Стаса змусили зізнатися у всьому, що тільки можна собі уявити», — написав він.

Заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова сказала Радіо Свобода, що Асєєва катують, а його слова, швидше за все, «результат насильства і примусу, шантажу (мамою) і нелюдського ставлення».