В Ірані стратили опозиційного журналіста, який писав про протести 2017 року

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Ірані 12 грудня стратили журналіста-дисидента Рухоллу Зама, якого засудили за розпалювання насильства під час антиурядових протестів 2017 року.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на державне телебачення Ірану.

Верховний суд країни 8 грудня залишив чинним смертний вирок журналісту. Його схопили у 2019 році після багатьох років у вигнанні.

Wikimedia

Рухолла Зам був редактором опозиційного порталу AmadNews і власником популярного Telegram-каналу, на якому публікували компрометувальні матеріали про іранських чиновників і повідомляли про час акцій протесту у 2017 році.

У 2018 році Telegram заблокував канал Amadnews Zam за звинуваченням у підбурюванні до насильства. Пізніше він знову зʼявився, але з іншою назвою.

Зам жив і працював у вигнанні в Парижі (там він отримав політичний притулок). Проте у жовтні 2019 року Корпус вартових Ісламської революції заявив, що заманив Зама в пастку під час «складної операції з використанням розвідувального обману». Де саме проходила «операція» — досі невідомо.

Протести в Ірані в 2017—2018-му. Це серія антиурядових виступів, що почалися в різних містах Ірану. Серед причин — низький рівень життя іранців; корупція; безробіття; ісламський дрес-код; великі військові витрати Ірану та його участь у збройних конфліктах у Сирії, Іраку, Ємені та Лівані. Тоді під час заворушень загинула 21 тисяча людей, тисячі було заарештовано. Ця хвиля протестів стала найбільшою акцією громадянської непокори з часів протестів проти підсумків президентських виборів 2009 року.