NYT: В Ірані вбили одного з лідерів «Аль-Каїди», який стоїть за терактами на посольства США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
NYT: В Ірані вбили одного з лідерів «Аль-Каїди», який стоїть за терактами на посольства США

The New York Times

В Ірані 7 серпня 2020 року вбили одного з організаторів терактів на американські посольства в Африці 1998 року Абдаллу Ахмеда Абдаллу. Він був другим за важливістю лідером міжнародної терористичної організації «Аль-Каїда».

Про це повідомляє The New York Times і зазначає, що інформацію виданню підтвердили представники розвідки.

58-річного Абдуллу Ахмеда Абдуллу, відомого під псевдонімом Абу Мухаммад аль Масрі, застрелили на вулицях Тегерана два ізраїльських агенти, які діяли за вказівкою США. Його вбили разом з дочкою.

Його вважають організатором теракту на посольства США у Найробі (столиця Кенії) та Дар-ес-Саламі (столиця Танзанії). Обидва вибухи сталися практично одночасно, о 10-й годині 45 хвилин ранку за місцевим часом 7 серпня 1998 року. Будинки обох посольств були значно пошкоджені. Хоча теракти були спрямовані проти американських громадян, жертвами вибухів стали тільки 12 американців (всі — у Найробі). Крім них, серед загиблих були 32 кенійці та 8 танзанійців, які працювали в посольствах. Основну частину жертв становили перехожі та мешканці прилеглих будинків. Тоді загинули 224 людини.

Абдулла Ахмед Абдулла давно фігурує у списку найбільш розшукуваних терористів ФБР. The New York Times називає дивним те, що він жив в Ірані, враховуючи, що Іран та «Аль-Каїда» — закляті вороги.

Абу Мухаммад аль Масрі народився в районі Аль-Гарбія на півночі Єгипту в 1963 році. В юності він був професійним футболістом у Вищій лізі Єгипту. Після радянського вторгнення в Афганістан у 1979 році він приєднався до джихадистського руху, який обʼєднувався, щоб допомогти афганським силам.

Після того, як радянські війська пішли, Єгипет не дозволив аль Масрі повернутися. Він залишився в Афганістані, де врешті приєднався до групи Осами бен Ладена, що пізніше стала основою «Аль-Каїди».

На початку 1990-х він вирушив з бен Ладеном у Судан, де почав формувати військові осередки. Він також допомагав ополченцям у Сомалі використовувати переносні ракетні установки проти вертольотів.

«Коли «Аль-Каїда» почала свою терористичну діяльність наприкінці 1990-х, аль Масрі був одним із трьох найближчих соратників бен Ладена й очолював оперативний відділ організації. Він приніс із собою ноу-хау та категоричну рішучість. Відтоді він брав участь у значній частині операцій, приділяючи особливу увагу Африці», — розповів глава Інституту досліджень національної безпеки в Тель-Авіві Йорам Швейцер.

Чутки про смерть аль Масрі ходять уже третій місяць, але їх ніхто не підтверджує. Також «Аль-Каїда» не повідомляє про смерть одного зі своїх керівників. Аль Масрі вважався першим у черзі, хто міг очолити організацію після чинного лідера Аймана аль Завахрі.

  • «Аль-Каїда» — міжнародна терористична суннітська джихадистська організація. Заснована 1988 Усамою бен Ладеном в Афганістані для боротьби з радянським вторгненням. Після виведення радянських військ з Афганістану «Аль-Каїда» зосередилася на США як «імперії зла», західному світі з його способом життя та культурою, а також усіх його прибічниках в ісламських країнах. Організація ставить перед собою за мету створити «Великий ісламський халіфат».