У США вперше за майже 70 років стратили жінку. Її засудили за особливо жорстоке вбивство вагітної

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У США вперше за майже 70 років стратили жінку. Її засудили за особливо жорстоке вбивство вагітної

Death Penalty Information Center

У США 13 січня стратили Лізу Монтгомері, засуджену за особливо жорстоке вбивство вагітної жінки та викрадення її дитини. Це перша страта жінки на федеральному рівні з 1953 року. Про це повідомляють AP і The New York Times.

Монтгомері зробили смертельну інʼєкцію у вʼязниці в Терре-Хот (штат Індіана). Перед стратою у жінки спитали, чи будуть у неї якісь останні слова, на що та відповіла: «Ні».

Раніше суд двічі відтерміновував її страту. Адвокати засудженої стверджували, що вона розумово неповноцінна для страти (народилася з пошкодженням мозку, а у дитинстві її ґвалтував опікун).

Монтгомері визнали винною в жорстокому вбивстві ще у 2007 році. У віці 36 років (у 2004 році) вона задушила 23-річну Боббі Джо Стіннетт, яка була на восьмому місяці вагітності. Вона розрізала їй живіт і викрала її доньку. Згодом Монтгомері спробувала видати немовля за власну дитину. Убивство сталося в будинку загиблої у штаті Міссурі. Монтгомері приїхала до жертви під приводом купівлі цуценяти. Зрештою вона зізналася у вбивстві вагітної та викраденні її дитини.

Федеральні страти були припинені протягом 17 років. Проте в липні 2020 року їх поновив президент Дональд Трамп. Страта Монтгомері стала 11-ю відтоді, як їх відновили.

Останньою жінкою, яку стратили на федеральному рівні, була Бонні Хіді. Вона померла у 1953 році в газовій камері.

У США смертна кара застосовується в деяких штатах. Так, у 2019 році шляхом інʼєкцій стратили 22 особи у штатах Алабама, Джорджія, Теннессі, Флорида, Міссурі, Південна Дакота.

Монтгомері стратили за тиждень до вступу на посаду обраного президента США Джо Байдена, який планує домагатися припинення федеральних страт.