У США відклали першу за майже 70 років страту жінки на федеральному рівні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Американський суддя відтермінував страту Лізи Монтгомері — вона єдина жінка у федеральній камері смертників. Своє рішення суддя ухвалив всього за кілька годин до того, як їй мали зробити смертельну інʼєкцію.

Про це повідомляє BBC.

У 2004 році 36-річна Монтгомері задушила 23-річну Боббі Джо Стіннетт, яка була на восьмому місяці вагітності. Вона розрізала їй живіт та викрала її доньку. Згодом Монтгомері спробувала видати немовля за власну дитину. Вбивство сталося у будинку загиблої у штаті Міссурі. Монтгомері приїхала до жертви під приводом купівлі цуценяти. Врешті вона зізналася у вбивстві вагітної та викраденні її дитини.

Death Penalty Information Center

Суддя Джеймс Хенлон сказав, що спочатку треба провести слухання з питань психічного здоровʼя — адвокати стверджували, що Монтгомері розумово неповноцінна для страти (вона народилася з пошкодженням мозку, а у дитинстві її ґвалтував опікун).

Судді зазначили, що нинішній психічний стан Монтгомері настільки відірваний від реальності, що вона не може раціонально зрозуміти, чим уряд обґрунтував її страту. Суд призначить час і дату слухання в окремому порядку.

52-річна Монтгомері могла стати першою увʼязненою жінкою, яку стратили на федеральному рівні за майже 70 років. Це другий раз, коли її кара відкладається. Спочатку це мали зробити у грудні 2020 року, але адвокати Монтгомері підхопили коронавірус. Є припущення, що Монтгомері тепер може навіть повністю уникнути смертної кари, оскільки обраний президент Джо Байден заявив, що буде домагатися припинення федеральних страт.

Зазначимо, що у США смертна кара застосовується в деяких штатах. Так, у 2019 році стратили шляхом інʼєкцій 22 особи у штатах Алабама, Джорджія, Теннессі, Флорида, Міссурі, Південна Дакота. За даними Інформаційного центру зі страти, останньою жінкою, яку стратили на федеральному рівні, була Бонні Хіді. Вона померла у 1953 році у газовій камері. Федеральні страти були припинені протягом 17 років. Проте у 2020 році їх поновив президент Дональд Трамп.