У США призначили першу за 17 років страту на федеральному рівні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У США призначили першу за 17 років страту на федеральному рівні

Damir Spanic / Unsplash

Федеральна влада США планує відновити смертну кару вперше з 2003 року. Генеральний прокурор США Вільям Барр дав вказівку Федеральному бюро вʼязниць скласти графік страт чотирьох увʼязнених, яких засудили за зґвалтування і вбивство дітей. Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Винних мали стратити ще у 2019 році, але тоді це не змогли зробити через рішення окружного суду. Пізніше Апеляційний суд США в окрузі Колумбія скасував заборону районного суду, що дозволило федеральній владі відновити смертну кару.

«Американський народ, діючи через Конгрес і глав обох політичних партій, довгий час наполягав, що засуджені за найогидніші злочини повинні бути засуджені до смертної кари. Чотири вбивці отримали повний і справедливий судовий вирок, відповідно до нашої Конституції та законів», — сказав Барр.

До смертної кари засудили:

  • Даніеля Льюїса Лі — убив сімʼю з трьох осіб, включно з восьмирічною дівчинкою.
  • Уеслі Іра Пурки — зґвалтував і вбив 16-річну дівчинку, а також забив до смерті 80-річну жінку.
  • Дастіна Лі Хонка — застрелив пʼятьох людей: двох чоловіків, які планували свідчити проти нього, жінку та двох її неповнолітніх доньок.
  • Кіта Дуейна Нельсона — зґвалтував і задушив 10-річну дівчинку.

Кожен з вʼязнів вичерпав апеляції, та наразі немає жодних перешкод для їх страт, які відбудуться у пенітенціарній установі штату Індіана. Трьох злочинців стратять у період з 13 по 17 липня, ще одного — 28 серпня.

Зазначимо, що у США смертна кара застосовується в деяких штатах. Так, у 2019 році стратили шляхом інʼєкцій 22 осіб у штатах Алабама, Джорджія, Теннессі, Флорида, Міссурі, Південна Дакота.