США ввели мита на товари з Німеччини і Франції через конфлікт із субсидуванням Airbus

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На тлі конфлікту навколо субсидій європейському концерну Airbus США ввели штрафні мита на запчастини для авіапромисловості, вина і бренді з Німеччини та Франції.

Як зазначено на сайті Прикордонно-митної служби США, мита починають діяти з 12 січня.

Збори на імпорт автокомпонентів виростуть на 15%, а збори за ввезення деяких сортів вин збільшаться на 25%.

Як пише DW, в листопаді 2020 року в Євросоюзі почали діяти підвищені мита на імпортовану з США сільськогосподарську і промислову продукцію. Світова організація торгівлі визнала допустимими ці мита, пославшись на невигідний ефект від субсидування Вашингтоном американського авіаконцерну Boeing.

США тепер же стверджують, що Airbus отримує в Європі невиправдані субсидії і це дає автоконцерну переваги на ринку перед Boeing. Саме тому США ввели штрафні мита, вказавши, що Німеччина і Франція основні країни у виробничому ланцюгу Airbus.

  • Спори США і Євросоюзу навколо субсидування Boeing і Airbus тривають більше 16 років. ЄС і США не вперше запроваджують по відношенню один до одного підвищені мита. За останні три роки під штрафні збори потрапила американська їжа, джинси, мотоцикли Harley-Davidson, а США обклали додатковими митами оливкову олію, вино, сир і авіаційну техніку.
  • У вересні 2020 року Airbus представив три концепти першого в світі пасажирського літака з нульовим рівнем шкідливих викидів. Три концепти отримали назву ZEROe. В основі літаків лежить використання водню як основного джерела енергії.