США запровадили штрафні санкції на продукти з ЄС. Брюссель погрожує у відповідь «дзеркальними» заходами

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Сполучені Штати ввели в дію штрафні мита на низку продуктів з Європи — вони тепер складають 25 відсотків. Це може призвести до скорочення імпорту з ЄС, пише Deutsche Welle.

Санкції введені як відповідь на незаконні субсидії Євросоюзу для авіабудівного концерну Airbus, заявила влада США на початку жовтня. Арбітраж Всесвітньої торгової організації дозволив Штатам ввести штрафні мита у розмірі до 100% на товари з ЄС на загальну суму $7,5 млрд.

У 2018 році обсяг торгівлі між США і ЄС, за даними США, склав близько $1,3 трлн

У «санкційний» список потрапили продукти харчування з різних країн — оливкова олія з Іспанії, вино із Франції, сир з Італії, вершкове масло з Ірландії, а також інші продукти, наприклад, апельсини та борошно. На сир пармезан буде стягуватися мито в розмірі $6 за кілограм, тоді як до цього було лише $2,15. У підсумку покупцям кілограм пармезану коштуватиме вже не $40, а $45. США є другим за важливістю ринком збуту для пармезану після Франції.

Збільшення мит торкнеться й інших товарів — наприклад, на імпорт літаків додали ще 10%. Аналітики побоюються, що пересічні споживачі через зростання цін перейдуть на дешевші товари, і в результаті буде скорочено імпорт продукції з Євросоюзу.

  • У відповідь на підвищення мит Брюссель погрожує США дзеркальними заходами. Тим більше що в квітні цього року СОТ вирішила аналогічну до вищезазначеної суперечку щодо концерну Boeing на користь ЄС, визнавши, що субсидії США в розмірі $12 млрд порушили принцип чесної конкуренції з європейським Airbus. Тому в 2020 році ЄС може ухвалити аналогічне рішення та відповідні мита на американську продукцію.
  • У Європейському Союзі пригрозили Трампу ввести санкції проти Caterpillar, Xerox і Samsonite International SA, якщо американський лідер запровадить мита на імпортні автомобілі.