Airbus представив концепти літака з «нульовим рівнем викидів». Його перші польоти заплановані на 2035 рік

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Airbus представив концепти літака з «нульовим рівнем викидів». Його перші польоти заплановані на 2035 рік

Airbus

Авіабудівний концерн Airbus представив три концепти першого у світі пасажирського літака з нульовим рівнем шкідливих викидів.

Про це повідомляє пресслужба концерну.

В основі літака лежить використання водню як основного джерела енергії. «Я впевнений, що використання водню — у синтетичному паливі та як первинного джерела енергії — у комерційній авіації має великий потенціал для подальшого поліпшення екологічних характеристик літаків», — заявив президент Airbus Гійом Форі.

Три концепти отримали назву ZEROe (zero emissions, «нульовий рівень шкідливих викидів»). Літаки оснащені модифікованим газотурбінним двигуном, який працює на спалюванні водню замість гасу. Рідкий водень буде зберігатися у спеціальних баках.

Літак з турбовентиляторним двигуном вміщуватиме 120—200 пасажирів, а дальність польоту буде перевищувати 3,7 тис. км, тобто він зможе виконувати трансконтинентальні польоти. Варіант з турбогвинтовим двигуном на 100 пасажирів зможе літати на 1,85 тис. км і підходить для виконання близькомагістральних рейсів.

Також Airbus показав концепт літака з інтегрованим фюзеляжем місткістю до 200 пасажирів і дальністю польотів понад 3,7 тис. км. Просторий фюзеляж літака надає багато можливостей для розміщення систем зберігання і подачі водню, а також різноманітних пасажирських компонувань.

За словами Форі, ці концепти допоможуть Airbus краще вивчити різні варіанти дизайну і вибрати той, який найкраще відповідатиме поставленим завданням і який зрештою визначить вигляд першого у світі пасажирського літака з нульовим рівнем шкідливих викидів. Очікується, що польоти нового лайнера можуть початися вже у 2035 році.