Житомирська міськрада звернулася до Зеленського та СБУ з вимогою не допустити підвищення цін на газ і електрику

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Житомирська міська рада звернулася до президента Володимира Зеленського, Кабінету міністрів та Верховної Ради з вимогою не допустити підвищення тарифів на поставки газу й електроенергії та їх транспортування. Також звернення були направлені до Антимонопольного комітету та Служби безпеки України.

Про це повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Уже не вперше звернулись щодо передачі газових мереж на баланс міста, аби знизити ціну на транспортування газу. Як тільки держава зменшить ціни на газ або на його транспортування, ми готові зменшити тарифи в місті», — заявив Сухомлин, додавши, що 10 січня в місті проходив мітинг проти підвищення тарифів і схожі акції були по всій країні.

Сухомлин зазначає, що люди висувають претензії місцевій владі, але міськрада змушена слідувати новому законодавству і коригувати тарифи, які затверджують Кабмін, «Нафтогаз» і Нацкомісія з держрегулювання у сфері енергетики.

«У цьому році змінилося законодавство. Якщо раніше під час опалювального сезону монополісти не могли зупинити подачу електроенергії або газу по місту, то в цьому році вони вже таке право мають. Я не можу ставити під загрозу безпеку міста [...]. Ми готові забрати мережі газопостачання на баланс міста, щоб зменшити вартість транспортування газу [...], але, на жаль, це залежить не тільки від нас», — заявив Сухомлин.

  • У грудні премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив Міненерго разом з Антимонопольним комітетом перевірити обґрунтованість цін на газ від приватних постачальників. Він закликав українців вибирати як постачальника газу «Нафтогаз», оскільки у нього найнижчі ціни.
  • У січні 2021 року «Нафтогаз» встановив ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Зараз кубометр газу коштує 6,33 гривні.
  • З 10 січня в містах України проходять акції протесту проти підвищення тарифів. Уряд на нараді у Зеленського вже представив попередній план з «істотного» зниження тарифів на газ.