Китай після кількох відмов врешті пустив до країни експертів ВООЗ для вивчення походження коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Група міжнародних експертів Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) 14 січня прибуде до Китаю для вивчення походження коронавірусу. Спочатку планувалося, що група приїде на початку січня, але китайські чиновники не давали дозволу на вʼїзд. Про це повідомляє Reuters.

Національна служба охорони здоров’я Китаю, яка й оголосила дату прибуття, не повідомила більше жодних деталей про маршрут групи.

Заступник глави служби тільки зазначив, що країна та ВООЗ досягли консенсусу щодо «конкретних механізмів». А після того, як ВООЗ завершить процедуру підготовки та допрацює графік, китайські експерти супроводять її групу до Уханю для проведення розслідування.

  • На початку січня у ВООЗ заявили, що Китай надав дозвіл на візит своїх експертів, і очікувалось, що найближчим часом туди прибуде група з 10 осіб. Перед тим стало відомо, що Китай не пускає журналістів і науковців у стародавні печери, де начебто жили хворі на коронавірус кажани. Таким чином країна намагається контролювати хід розслідування пандемії.
  • Китай повідомив ВООЗ про перші випадки нової невідомої пневмонії в Ухані 31 грудня 2019 року. Вважається, що новий коронавірус вперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року.
  • CNN нещодавно оприлюднило розслідування, що ґрунтується на внутрішніх документах Центру з контролю та профілактики захворювань провінції Хубей, де й почався спалах коронавірусу. Там зазначається, що спершу Китай суттєво применшував кількість хворих і померлих, повільно тестував людей та здебільшого ігнорував безсимптомні випадки.