Генерал Кривонос: Українська армія готувалася до протидії окупації Криму вже в лютому 2014 року. Плани зірвала зрада

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Військове керівництво України припускало ще в лютому 2014 року, що Росія намагатиметься окупувати Крим, і посилило позиції на півострові. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів генерал Сергій Кривонос, який на той час керував штабом високомобільних десантних військ.

За словами Кривоноса, якого нещодавно звільнили з посади у складі Ради національної безпеки та оборони, у лютому 2014 року його десантники готувалися відбути до Криму й почати операцію зі звільнення півострова в березні.

«Збройні сили розглядали варіант захоплення наших територій. І багато військових частин було зорієнтовано за цим планом діяти для відбиття ймовірних спроб захоплення наших територій», — сказав він.

Генерал зазначив, що 25-а повітряно-десантна бригада і 79-а аеромобільна бригада мали відбути до Криму займати позиції та посилювати наявне військове угруповання. Інформацію про відправку військ підтвердив командир одного з батальйонів 25-ї десантної бригади Микола Палас, нині полковник.

14 лютого десантники відбули до Криму й розпочали підготовку на Перевальницькому полігоні, що на півдні півострова. Під час загострення революційної ситуації в Києві десантників відправили на підсилення до військової частини 36-ї бригади берегової охорони, яку пізніше здав російським окупантам її командир Сергій Стороженко.

  • Захоплення Кримського півострова армією Росії розпочалося 20 лютого 2014 року. 27 лютого російські війська захопили парламент та уряд АРК і почали блокувати частини ЗСУ. 16 березня окупаційна влада півострова провела «референдум» за приєднання до Росії.
  • Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликало не використовувати щодо Криму термін «анексований». Згідно із законом України, півострів — це тимчасово окупована територія.