В ОП заявили, що секретар РНБО зробив подання на звільнення Кривоноса ще кілька місяців тому: Не проявив себе на посаді

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В ОП заявили, що секретар РНБО зробив подання на звільнення Кривоноса ще кілька місяців тому: Не проявив себе на посаді

Пресслужба Офісу президента України

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов зробив подання на звільнення генерала-майора Сергія Кривоноса з посади свого заступника ще кілька місяців тому. Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович у Facebook.

«На своїй посаді себе не проявив і рішенням секретаря РНБО кілька місяців тому був поданий на звільнення і повернення в розпорядження міністра оборони. Зокрема, Кривонос провалив підготовку законопроєкту про територіальну оборону, був відсторонений з позиції керівника робочої групи з підготовки закону», — написав Арестович.

Він заявив, що після цього Кривонос почав «інтригувати» проти нового закону і «зайнявся організацією політичної кампанії, спрямованої на дискредитацію вищого військово-політичного керівництва України, зокрема президента й Офісу президента».

Арестович заявив, що тепер правоохоронні органи мають визначити «в рамках кримінальної справи про спробу організації державного перевороту у 2017 році, за якою Кривонос проходить свідком, чи був він там свідком, чи спільником організаторів».

Водночас радник глави ОП Михайло Подоляк у коментарі «Українській правді» заявив, що Кривоноса звільнили, бо його не цікавила «командна робота» і подобалися «політичні суперечки».

«Генерал Кривонос протягом тривалого часу […] не пропонував свої якісні експертні оцінки і не працював у команді […] Беручи до уваги бойовий досвід Кривоноса, Володимир Олександрович залишив його на роботі в РНБО. Навіть попри дивну історію з його призначенням в апарат РНБО паном Порошенком в обмін на «зняття з виборчої дистанції» у 2019 році, Зеленський сподівався, що Кривонос зможе працювати разом з новою командою. […] Проте, на превеликий жаль, з кожним місяцем ставало все більш очевидним, що Кривоноса не цікавить командна робота на позиції заступника секретаря РНБО. Йому явно подобалося робити гучні політичні заяви, вступати в політичні суперечки. Причини розставання більш ніж закономірні», — заявив Подоляк.

  • Незадовго до звільнення Кривонос розкритикував ідею Зеленського про масову мобілізацію жінок і чоловіків у разі нового нападу Росії з Криму. Він зазначив, що більшість українців не готові до цього ідеологічно й не навчені відповідно. «Ми повинні розуміти, що навіть мобілізувавши людей, ми їх повинні ще навчити. Тому що ми ж не воюємо мʼясом, не кидаємо людей десятками тисяч», — зазначив Кривонос.
  • Петро Порошенко 9 квітня 2019 року призначив заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Сергія Кривоноса головою Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • 30 листопада президент Володимир Зеленський своїм указом № 869/2019 звільнив заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергія Кривоноса з посади в. о. голови Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави. Також Зеленський вивів Кривоноса зі складу Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.