CNN: Після штурму Конгресу Пенс перестав спілкуватися з Трампом. Віцепрезидент упевнений, що той зробив його «цапом відбувайлом»

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
CNN: Після штурму Конгресу Пенс перестав спілкуватися з Трампом. Віцепрезидент упевнений, що той зробив його «цапом відбувайлом»

Alex Edelman / Bloomberg via Getty Images

Віцепрезидент Майк Пенс украй незадоволений поведінкою Дональда Трампа під час кризи з штурмом Конгресу і впевнений, що глава Білого дому з оточенням зробили його «цапом відбувайлом». Про це в пʼятницю, 8 січня, повідомив CNN.

Телеканал посилається на джерело в найближчому оточенні віцепрезидента. За даними CNN, Пенс і Трамп не спілкуються після штурму Конгресу 6 січня. Віцепрезидент вважає, що глава Білого дому зробив його «цапом відбувайлом» після зіткнень на Капітолійському пагорбі.

Справа в тому, що Трамп схиляв Пенса, який брав участь у формальній процедурі затвердження підсумків президентських виборів, відхилити підрахунок голосів. Це дозволило б команді глави Білого дому відкласти на кілька днів оголошення демократа Джо Байдена переможцем.

Джерело CNN додає, що Трамп довгий час тиснув на Пенса, постійно натякаючи на серйозні політичні наслідки відмови від співпраці. «Меседж [президента] був гранично ясний», — сказало джерело.

Трамп вимагав цього від Пенса не тільки особисто, але і публічно. Наприклад, під час мітингу у Вашингтоні, одразу після якого натовп прихильників президента пішов на штурм Конгресу.

Однак Пенс не пішов на це, за що його відразу ж розкритикував Трамп. Під час штурму Конгресу віцепрезидент перебував усередині будівлі з дружиною і донькою. За словами джерела CNN, сімʼя Пенса була дуже налякана — вони чули, що погромники шукали саме їх.

«Вони кричали «де Майк Пенс», — повідомив анонімний співрозмовник телеканалу. — Він [Дональд Трамп] взагалі переживав, коли відправляв розлючений натовп маршем на Капітолій, про те, що ті можуть травмувати віцепрезидента і його сімʼю?»

CNN зауважує, що в Білому домі не відреагували на запит про коментар щодо цієї теми.

За даними телеканалу, після подій в Конгресі Пенс і Трамп не спілкуються, а в Білий дім перестали пускати главу апарату віцепрезидента Марка Шорта. CNN відзначає, що криза у відносинах між колишніми соратниками стала дуже серйозною.

Віцепрезидент взагалі впевнений, що Трамп його «зрадив» і зробив «цапом відбувайлом».