Білоруська православна церква отримала попередження від влади. Вона підтримувала протести

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білоруська православна церква (БПЦ) отримала попередження від уповноваженого у справах релігії та національностей після того, як підтримала протести проти режиму Олександра Лукашенка.

Відповідний документ, датований ще 27 листопада, опублікував російський блогер протодиякон Андрій Кураєв.

Кураєв опублікував у своєму блозі лист митрополита Мінського і Заславського Веніаміна архієпископу Гродненському і Волковиському Артемію. У ньому зазначено, що уповноважений у справах релігії та національностей виніс попередження БПЦ і погрожує судом, який може позбавити церкву юридичного статусу та заборонити її діяльність.

Які саме були претензії до БПЦ — не вказанно. Текст попередження теж невідомий.

Митрополит Веніамін у звʼязку з цим просить архієпископа Артемія забезпечити в єпархії «дотримання законодавства».

  • Протести у країні тривають понад 150 днів. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • 24 грудня митрополит Мінсько-Могилевський, голова Конференції католицьких єпископів Білорусі Тадеуш Кондрусевич повернувся на батьківщину — через чотири місяці з моменту заборони на його вʼїзд до країни. 3 січня Папа Римський прийняв відставку Кондрусевича і призначив йому заміну.