У Зеленського назвали звернення суддів КС «нейтральним» і таким, що не має жодних юридичних наслідків

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Зеленського назвали звернення суддів КС «нейтральним» і таким, що не має жодних юридичних наслідків

Олександр Кузьмін / «Бабель»

У президента назвали «абсолютно нейтральною» заяву Конституційного суду про «недопустимі» дії президента. Про це заявив представник президента Федір Веніславський в коментарі «Радіо Свобода».

«Ухвалили після тривалого обговорення абсолютно нейтральну заяву, яка закликає всі органи державної влади поважати незалежність Конституційного суду тощо. Ця заява не має жодного юридичного значення. Ніяких юридичних оцінок указу президента [про відсторонення Тупицького від посади судді КСУ] судді не робили», — зазначив Веніславський.

За його словами, від цієї заяви не може бути жодних наслідків, адже в ній просто цитують норми Конституції щодо поділу влади, незалежності КСУ та взаємодії органів влади.

Представник Зеленського наголосив, що відсторонення Тупицького не блокує роботу КС, оскільки указ президента стосується лише одного судді, відсутність якого ніяк не впливає на роботу суду. Якщо говорити про Тупицького як голову суду, то його повноваження виконує перший заступник. А якщо буде відсутній заступник, повноваження головуючого перейдуть до найстаршого за віком судді.

«Тому Конституційний суд працює у звичному режимі, ніяких підстав говорити про нібито блокування КС наразі немає», — додав Веніславський.

Нагадаємо, у своїй заяві судді зазначили, що порядок звільнення або припинення повноважень судді КС регулюється виключно статтями Конституції. Також вони наголосили на неприпустимості недодержання органами влади та чиновниками Конституції.

  • 29 грудня Зеленський своїм указом відсторонив Тупицького на два місяці. Причина — той фігурує у справі про підкуп свідка, а також звинувачується в наданні завідомо неправдивих свідчень. Попри це, у КС назвали указ президента юридично нікчемним й наголосили, що суд продовжує працювати у штатному режимі.