Синоптики спрогнозували погоду на січень: середня місячна температура буде вищою за багаторічні показники

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У січні 2021 року в Україні прогнозують нехарактерно теплу погоду.

Про це повідомляє Укргідрометцентр.

За даними синоптиків, середня місячна температура становитиме 0...-4 °С, у південній частині подекуди +1...+3 ºС, що на 2—2,5 градуса вище за середні багаторічні значення.

Так, за спостереженнями, середня місячна температура повітря була -1...-6 °С, у східних, Сумській та Чернігівській областях, подекуди на Полтавщині та в Карпатах — -7...-8 ºС.

Також були зафіксовані рекордні показники холоду: абсолютний мінімум температури повітря в січні становить -23...-37 °С, у Карпатах, окремих районах Харківської, Дніпропетровської, Київської та Сумської областей — -38...-39,8 ºС, у Черкаській та Луганській областях подекуди було -40...-42 ºС, на узбережжі Криму температура повітря падала до -13...-22 ºС.

Водночас абсолютний максимум температури був +7...+14 °С, на Прикарпатті, у південних, Дніпропетровській та Кіровоградській областях повітря прогрівалося до +15...+18 °С, а в Криму — до +21 ºС.

У 2021 році синоптики очікують у січні 27—58 мм місячної кількості опадів, у Карпатах подекуди прогнозують до 75 мм, у горах Криму випаде до 122 мм, що в межах середніх багаторічних значень.

«Ожеледь фіксується в середньому 1—7 днів на місяць, хуртовини найчастіше спостерігаються на Лівобережжі країни та на Прикарпатті», — додали в Укргідрометцентрі.

  • Раніше синоптики спрогнозували, що у перші вихідні 2021 року, 2 та 3 січня, в Україні буде тепла погода, переважно без опадів.
  • 6—7 січня в Україні очікується незначне похолодання, удень температура повітря підніматиметься вище нуля, проте вночі будуть морози.