Батько британського прем’єра Джонсона планує отримати громадянство Франції на тлі Brexit

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Батько прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона Стенлі Джонсон на тлі остаточного завершення виходу країни з Євросоюзу (Brexit) заявив, що планує отримати громадянство Франції. Так він хоче зберегти свій звʼязок з ЄС.

Про це він розповів у інтерв’ю французькому радіо RTL.

За його словами, питання не стосується того, щоб стати французом, оскільки він і так себе ним вважає — його мати, бабуся та дідусь були французами. «Я завжди буду європейцем, це точно. Важливо зберегти зв’язки з ЄС», — пояснив Стенлі Джонсон.

80-річний Стенлі Джонсон довгі роки був членом Європарламенту та Єврокомісії, а до 2016 року був противником Brexit. На референдумі 2016 року Джонсон-старший проголосував проти виходу країни з ЄС, але згодом свою думку змінив.

Нагадаємо, королева Великої Британії Єлизавета II у ніч проти 31 грудня, за 11 годин до закінчення «перехідного періоду», підписала ухвалений парламентом закон про торгову угоду з Євросоюзом. Обʼєднане Королівство завершило вихід зі складу ЄС, розпочатий у червні 2016 року.

  • Британські піддані проголосували за вихід з Євросоюзу ще влітку 2016 року. Опівночі проти 1 лютого 2020 року Британія покинула ЄС. Але ось умови «розлучення» за чотири з половиною роки узгодити не вдавалось. Лондон мав до кінця 2020 року укласти з Брюсселем торгову угоду. Інакше на країну очікував би «жорсткий» сценарій — 1 січня 2021 року Британія і ЄС у торгівлі перейшли б на умови Світової організації торгівлі, а замість нинішньої абсолютно безперешкодної торгівлі могли зʼявитися мита, тарифи, квоти та митні пости.
  • 24 грудня Європейському Союзу і Великій Британії вдалося домовитися про торгову угоду — економічні умови, за якими сторони діятимуть після Brexit. Угода базується на вільній торгівлі з нульовими тарифами та квотами.
  • 30 грудня лідери ЄС підписали угоду про Brexit і передали її премʼєру Британії Джонсону. Потім її затвердив британський парламент.