Міністр Кулеба: Україні потрібне подвійне громадянство, але не з Росією

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр Кулеба: Україні потрібне подвійне громадянство, але не з Росією

Facebook / Dmytro Kuleba

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україні потрібне подвійне громадянство, проте одразу виключив таку можливість з країною-агресором. Про це він сказав в інтерв’ю «ТСН».

Він вважає, що подвійне громадянство дозволить зберегти звʼязок з мільйонами українців, які виїхали і почали нове життя в інших країнах.

«Якщо ми вже не можемо втримати їх географічно в Україні, давайте тоді втримаємо їх ментально та юридично в нашому українському просторі. Безумовно, не може йтися ні про яке подвійне громадянство з державою-агресором. Це табу. Це закрита тема. І це має бути чітко капслоком у законі прописано», — наголосив глава відомства.

Водночас, зазначив міністр, для отримання подвійного громадянства мають бути серйозні фільтри, щоб все було чітко врегульовано й унеможливлювало маніпуляції. «Питання подвійного громадянства — це питання збереження української ідентичності у світі та використання можливостей закордонних українців для розвитку України. Якщо ми цього не зробимо, то втратимо всіх цих людей, цей потенціал», — додав Кулеба.

  • Українська діаспора підготувала законопроєкт про легалізацію подвійного громадянства для іноземців українського походження.
  • У травні Верховна Рада відклала розгляд законопроєкту президента Володимира Зеленського про спрощену видачу громадянства окремим категоріям іноземців. Документ стосується тих, хто воював за Україну чи втік із Росії, зазнавши там переслідувань.