Рада відклала розгляд законопроєкту Зеленського про подвійне громадянство

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада вирішила зняти із порядку денного та відкласти розгляд президентського законопроєкту № 2590 про подвійне громадянство.

«Була пропозиція, вона звучала на погоджувальній раді, після цього і на нашому засіданні із головами депутатських фракцій та груп. Це те, щоб сьогодні зняти з розгляду питання щодо подвійного громадянства», — повідомив голова парламенту Дмитро Разумков.

Що передбачає законопроєкт?

13 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський подав на розгляд Ради проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства» про спрощену видачу громадянства окремим категоріям іноземців. Проєкт спрямований на те, аби спростити отримання громадянства для тих, хто воював за Україну чи втік із Росії.

Проєкт закону передбачає, що для набуття громадянства України буде достатньо подання декларації про відмову від іноземного громадянства для осіб:

  • які служили (служать) у Збройних силах України, допомагали у забезпеченні нацбезпеки та оборони;
  • які є громадянами держави-агресора або держави-окупанта та зазнали у своїй країні переслідувань;
  • які претендують на державну службу, на службу в органах місцевого самоврядування, на службу у правоохоронних органах.

Крім того, проєкт закону пропонує розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням; скоротити перелік незалежних від особи причин неотримання документа про припинення іноземного громадянства; переглянути підстави для втрати громадянства України.