На сербському кордоні виявили контрабандну колекцію антикваріату з України — понад дві тисячі цінних предметів різних епох

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На сербському кордоні виявили контрабандну колекцію антикваріату з України — понад дві тисячі цінних предметів різних епох

carina.rs

Цієї ночі сербські прикордонники викрили свого громадянина на спробі таємно провезти в країну цілу колекцію антикваріату з України. Чоловік сховав у машині понад дві тисячі цінних предметів з різних археологічних епох. Раніше до іншої країни колишньої Югославії — Боснії і Герцеговини — потрапила ікона з окупованого Луганська.

Про викриття контрабанди українського антикваріату повідомляє Міністерство фінансів Сербії.

carina.rs

Колекцію старовинних речей з України намагався провезти 46-річний громадянин Сербії, який в’їжджав на вантажівці з румунськими номерами та задекларував митникам лише дрібниці на кшталт цукерок. Проте службовці виявили в кабіні та ящику для інструментів багату колекцію антикваріату.

carina.rs

Митники знайшли 2 113 предметів бронзової доби, епохи давніх словʼян, кельтів та Візантії, європейського середньовіччя. В колекції було багато прикрас — підвісок і перснів, браслетів, брошок, різних інструментів, елементів зброї — стріл, списів, сокир і навіть булави.

carina.rs

Також серед старовинних речей були столові прибори, ключі, шпори, пряжки ременів, ґудзики та монети.

«Враховуючи розмір та різноманітність колекції, визначити вартість без експертної оцінки неможливо, і всі предмети будуть передані на експертизу. Однак очевидно, що вона має велику історичну та археологічну цінність», — повідомляє сербське міністерство.

carina.rs

Контрабандист зізнався, що антикваріат йому не належить — він погодився перевезти його з України за невелику плату, і хтось мав зустріти його з вантажем в Сербії.

carina.rs