Україна просить Боснію і Герцеговину повернути «сімейну» ікону, подаровану Лаврову

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України звернулося до Боснії і Герцеговини з проханням невідкладно повернути ікону святого Миколая, яку подарували 14 грудня міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову.

Про це розповів речник українського МЗС Ігор Ніколенко, передають «ВВС Україна» і «Лівий берег».

За його словами, МЗС у співпраці з Міністерством культури, Генпрокуратурою, Нацполіцією із залученням Інтерполу просять повернути 300-річну ікону українського походження для детальних експертиз. «Для встановлення обставин, часу і осіб, причетних до вилучення і переміщення ікони з території України», — сказав дипломат.

Українська сторона в цьому питанні готова співпрацювати зі слідчими органами БіГ.

Ніколенко зазначив, що офіс сербського члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка, який дарував ікону Лаврову, повідомив посольству України, що вона нібито «перебувала у володінні сімʼї з Республіки Сербської» і є «сімейною іконою». Однак ніяких підтверджуючих документів надано не було.

Раніше боснійські ЗМІ писали, що українська ікона була вивезена з окупованого Луганська і потрапила на Балкани через сербських добровольців, які співпрацювали з проросійськими бойовиками. Її вивіз через Росію голова організації ветеранів Республіки Сербської Душко Вукотич у травні 2018 року.