У «Слузі народу» назвали історичні досягнення і провали Ради у 2020 році

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У «Слузі народу» назвали історичні досягнення і провали Ради у 2020 році

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Досягненнями Верховної Ради у 2020 році є відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, ухвалення законів про фінансові ринки і про внутрішній водний транспорт, а також завершення першого етапу реформи децентралізації.

Про це заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в коментарі для Інтерфакс-Україна.

«Якщо проаналізувати наші власні очікування та реалізацію, то виконали ми нашу програму приблизно на 70%. Досягнення, які можна вважати історичними, — це насамперед відкриття ринку землі, чого протягом 30 років не могла зробити жодна політична сила», — наголосив він.

За словами Арахамії, іншим досягненням Ради є ухвалення закону про внутрішній водний транспорт.

«У нас це питання не було врегульоване: річка в Україні була завантажена лише на 5%, коли у сусідніх країнах це 30—35%, а взагалі в усьому світі судноплавні річки — це достатньо великий транспортний вузол, через який проходить величезна кількість вантажів, що зберігає, зокрема, і дороги, оскільки це найдешевший вид транспорту», — пояснив нардеп.

Серед найважливіших рішень парламенту року Арахамія назвав і легалізацію грального бізнесу в Україні.

«Він у тіньовому вигляді існував взагалі без будь-яких платежів і стимулював корупцію. Нарешті виходить із тіні, а люди починають купувати ліцензії», — сказав він.

Ще одним законом, «який мало зрозумілий простому громадянину, але наслідки його ухвалення ми побачимо вже у 2021 році», Арахамія вважає закон про деривативи та фінансові ринки, який «10 років не могли в Україні ухвалити».

До того ж голова фракції «Слуга народу» зазначив, що завдяки завершенню першого етапу реформи децентралізації, що передбачав укрупненнюя районів, держава зможе заощадити майже 10 мільярдів гривень. Вони підуть «не на утримання чиновників, а на конкретні проєкти, які вони зможуть реалізувати для громадян».

Водночас Арахамія назвав і «провали» Верховної Ради в році, що минає.

«Не встигли з реформою СБУ, не встигли створити Бюро економічної безпеки замість фіскальної служби, не встигли ухвалити у другому читанні закон про референдум, не встигли провести амністію капіталів. З великих реформ це, мабуть, все: у програмі вони вже практично на виході, там 95% готовності», — зазначив він і пояснив, що їх довелося відкласти через коронавірус.

Також нардеп висловив сподівання, що Рада перевиконає програму на наступний рік, «щоб наздогнати хвіст 2020-го».

  • 21 жовтня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту розглянути у першому читанні та прийняти за основу законопроєкт про внесення змін до закону про Службу безпеки України.
  • Раніше у «Слузі народу» розповіли, які законопроєкти розгляне Рада в січні.