НБУ відмовив білоруському бізнесмену в покупці БТА банку через його «небездоганну репутацію». Проти нього ЄС ввів санкції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
НБУ відмовив білоруському бізнесмену в покупці БТА банку через його «небездоганну репутацію». Проти нього ЄС ввів санкції

tut.by

Національний банку України відмовив у купівлі 100% акцій казахського БТА Банку білоруському бізнесмену Миколі Вороб’ю, який входить до санкційного списку ЄС.

Відповідне рішення 24 грудня ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків НБУ.

Регулятор пояснює, що вирішив відмовити Вороб’ю через його «небездоганну ділову репутацію». У НБУ нагадали, що 17 грудня Рада ЄС внесла бізнесмена до санкційного списку. Тоді санкції були введені проти оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

«Відповідно до вимог НБУ застосування санкцій до особи є підставою втрати нею бездоганної ділової репутації протягом строку дії санкцій та трьох років після їх скасування», — наголосили у НБУ.

Також ще однією підставою відмови стало неподання всіх документів та даних для підтвердження відповідності українському законодавству фінансового стану бізнесмена та джерел його коштів.

За даними ЗМІ, сума купівлі могла скласти приблизно $10 млн.

Наразі контролером БТА банку є казахський бізнесмен Кенес Ракішев. Банк заснований у 1992 році, відтоді Ракішев володіє контрольним пакетом акцій. За даними НБУ, цей банк за обсягами активів - 71-й з 74 фінустанов в Україні.

Що відомо про Воробʼя? Він володіє в Білорусі найбільшим приватним нафтотрейдером Інтерсервіс, а також Абсолютбанком та ще низкою підприємств. За даними ЗМІ, торік Воробей придбав українську компанію «Прикарпозахідтранс», яка володіє нафтопроводом. Формально нафтопровід раніше належав швейцарській компанії International Trading Partners AG. Але у ЗМІ цей актив повʼязують з людьми з орбіти нардепа «Опозиційної платформи — За життя», кума Путіна Віктора Медведчука.