В AstraZeneca заявили, що зʼясували «формулу успіху» для підвищення ефективності своєї вакцини

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У біофармацевтичній компанії AstraZeneca, яка спільно з Оксфордським університетом розробляє вакцину від коронавірусу, заявили, що з’ясували формулу, здатну підвищити ефективність їхньої препарату. Раніше під час випробувань вона показала ефективність у 70%.

Про це повідомив виконавчий директор компанії Паскаль Соріо в інтервʼю The Sunday Times, яке цитує Sky News.

«Ми думаємо, що з’ясували формулу успіху і спосіб домогтися таких же високих показників ефективності, як у інших, після введення двох доз», — наголосив Соріо. При цьому він відмовився наводити деталі, пообіцявши, що компанія згодом оприлюднить дані.

За його словами, наступні випробування вакцини покажуть, що вона здатна конкурувати з препаратами від Pfizer/BioNTech (її ефективність розробники оцінили в 95%), і Moderna (94,5%).

Нагадаємо, у листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку понад 2,7 тисячі добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а через місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку понад 9 тисяч добровольців отримували повну дозу і спочатку, і через місяць. Ефективність такого методу становила 62%. Таким чином, середня ефективність вакцини становить 70%.

  • Міністр охорони здоровʼя України раніше заявляв, що, найімовірніше, Україна отримає вакцини саме від AstraZeneca.
  • Технологія двох вакцин від коронавірусу, які розробляють американські компанії Moderna і Pfizer, може не тільки допомогти у боротьбі з пандемією, але й пришвидшити розробку засобів проти онкологічних, серцево-судинних і багатьох інфекційних захворювань.