Представник президента в Конституційному суді: «Плівки Тупицького» дають підстави для його відсторонення від посади

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Представник президента в Конституційному суді: «Плівки Тупицького» дають підстави для його відсторонення від посади

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Оприлюднені журналістами записи розмов глави Конституційного суду Олександра Тупицького дають достатньо підстав для його відсторонення.

Про це заявив представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський виданню «Новое время».

«За наявною у мене інформацією, записи, які були зроблені в рамках проведення досудового розслідування, є легальними і з усіма необхідними дозволами. Тобто суд дозволив проводити негласні заходи спостереження і зняття інформації», — розповів він.

За словами Веніславського, це стало підставою для реєстрації кримінального провадження, яке відкрили за статтями 384 (Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) і 386 (Перешкоджання появі свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від свідчень чи висновку) Кримінального кодексу України, та виклику Тупицького для оголошення про підозру.

«Оприлюднені плівки, в яких фігурує глава КС Тупицький, вже свідчать, що він не відповідає критеріям судді Конституційного суду, закріпленим у Конституції. Це високі моральні якості, яких в цьому випадку немає, і професіоналізм, який теж під питанням», — додав представник президента в КСУ.

Також Веніславський зазначив, що цього вже досить для того, щоб судді КС на зборах або спеціальному засіданні розглянули питання, чи може Тупицький бути суддею Конституційного суду.

Водночас глава комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна назвала виклик Тупицького для вручення підозри «кроком у правильному напрямку». На її думку, главу КСУ потрібно відсторонити від посади, що передбачено Кримінально-процесуальним кодексом.

«Це може зробити суд», — наголосила вона.

  • Про виклик Тупицького на допит до прокуратури стало відомо 24 грудня. Згідно з даними з відкритих джерел, йдеться про кримінальне провадження, відкрите у квітні 2013 року через незаконну приватизацію Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером. Нещодавно розслідувачі програми «Схеми» виявили причетність Тупицького до цієї приватизації.
  • 27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та приховування майна. Пізніше стало відомо, що КС визнав неконституційними повноваження НАЗК моніторити спосіб життя чиновників.
  • Президент України Володимир Зеленський вважає, що глава Конституційного суду Олександр Тупицький після таких рішень має піти у відставку.