Генпрокурор Венедіктова заявила, що непричетна до передачі справи Татарова у СБУ, і просить реагувати на розслідування без емоцій

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Генпрокурор Венедіктова заявила, що непричетна до передачі справи Татарова у СБУ, і просить реагувати на розслідування без емоцій

Кузьмін Олександр / УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що непричетна до рішення про передачу в СБУ справи, в якій фігурує заступник глави Офісу президента Олег Татаров. Вона наголошує, що вирішила взяти відвід, і процесуальні повноваження в цій справі перейшли до її заступника Олексія Симоненка.

Про це Венедіктова розповіла в коментарі «Українській правді».

«На хід розслідування будь-якого кримінального провадження слід реагувати виключно через призму законності прийнятих процесуальних рішень. Емоції та спрага самопіару не помічники в нашій справі. Згідно із законом, я взяла відвід у питанні прийняття процесуальних рішень у впровадженні», — сказала вона, додавши, що відвід взяла через суперечку про заміну групи прокурорів.

Венедіктова підтвердила, що підписувала апеляційну і касаційну скарги на рішення Печерського і апеляційного судів відповідно, але «колегія суддів касаційного кримінального суду у складі ВС залишила рішення Печерського суду в силі».

Нагадаємо, 24 грудня стало відомо, що Офіс генерального прокурора передав від НАБУ до СБУ справу Татарова, якого підозрюють у причетності до справи про заволодіння 81 млн гривень Нацгвардії.

НАБУ у відповідь звинуватило Офіс генпрокурора в безпрецедентному втручанні в розслідування. Відомство повідомляє, що підслідну Бюро справу до СБУ передав заступник генпрокурора Олексій Симоненко. Рішення було прийнято без консультацій з НАБУ і САП, а відмітку про це в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зробили 23 грудня о 23:42.

24 грудня Вищий антикорупційний суд мав обирати Татарову запобіжний захід, але засідання перенесли на понеділок, 28 грудня, на 12:30. Татаров обіцяв на засіданні суду розповісти про «зіткнення» з директором НАБУ. Бюро тим часом просить для нього утримання під вартою із заставою в 10 мільйнів гривень.

  • 18 грудня детективи НАБУ повідомили Татарову про підозру у причетності до справи про заволодіння 81 млн гривень Нацгвардії.
  • За даними САП, колишній народний депутат, ексголова «Укрбуду» Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів.
  • Микитасю і заступнику директора центру підозри вручили на початку грудня. Сам Татаров заперечує свою причетність до справи і вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».