Трамп відмовився підписувати закон про виплати під час коронакризи й закликав менше витрачатись на інші держави

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп відмовився підписувати закон про виплати під час коронакризи й закликав менше витрачатись на інші держави

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп не підписав законопроєкт про пакет допомоги у звʼязку з коронавірусом на суму $892 мільярди, в якому передбачені соцвиплати для населення. Він закликав Конгрес внести до нього правки — збільшити суму виплат та менше витрачатися на інші країни.

Про це він заявив у відеозверненні.

Законопроєкт Трамп назвав ганебним й марнотратним. У ньому передбачені одноразові виплати населенню в розмірі $600 для більшості американців, але Трамп сказав, що ця цифра повинна бути $2 тисячі.

«Конгрес знайшов багато грошей для інших країн, лобістів та їхніх особливих потреб, відправивши мінімум грошей американському народу [...] Я прошу Конгрес внести поправки в цей закон і збільшити виплати зі сміховинно низьких $600 до $2 тисяч. Я також прошу Конгрес негайно позбутися марнотратних і непотрібних статей з цього закону і надіслати мені відповідний рахунок», — заявив Трамп.

Президент США також не розуміє, чому у законі передбачені наступні витрати, від яких можна відмовитись і спрямувати ці кошти на підтримку американців:

  • $85,5 мільйона на допомогу Камбоджі;
  • $134 мільйони Бірмі;
  • $1,3 мільярда для Єгипту і єгипетських збройних сил, «які будуть купувати майже виключно російську військову техніку»;
  • $25 мільйонів на демократію та гендерні програми в Пакистані;
  • $505 мільйонів в Беліз, Коста-Рику, Сальвадор, Гватемалу, Гондурас, Нікарагуа і Панаму.

Також президент США запитав, чому комплекс виконавських мистецтв у Вашингтоні має отримати $40 мільйонів, якщо він ще навіть не відкритий, і понад $1 мільярд спрямували до музеїв і галерей у столиці.

  • Раніше Трамп пропонував розіслати дорослим громадянам країни чеки на суму до $1 000. У США був такий досвід у 2008 році — на початку Великої рецесії. Тоді закон про економічний стимул передбачав виплати в середньому по $600, а в економіку влили понад $100 мільярдів за лічені місяці. Економісти вважають, що це був один із найефективніших заходів, спрямованих на пом’якшення наслідків найгіршого спаду з 1930-х років.