Розробник «Новачка»: ФСБ мала чітку мету — убити Навального. До цього вони просто тестували дозу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Розробник «Новачка»: ФСБ мала чітку мету — убити Навального. До цього вони просто тестували дозу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Один із розробників отрути «Новачок» Володимир Угльов заявив, що Федеральна служба безпеки мала чітку мету — убити опозиціонера Олексія Навального.

Так він прокоментував ВВС останні деталі щодо отруєння політика.

Угльов зазначив, що від самого початку вважав, що отруту нанесли на одяг Навального, а саме — на спідню білизну. Це мало убезпечити його оточення від випадкового контакту з отрутою.

На думку хіміка, вижив Навальний завдяки пілоту, який швидко посадив літак, і медикам, які вкололи йому протиотруту, а в реанімації роздягнули та, імовірно, провели санітарну обробку.

«Найголовніше, щоб речовина потрапила, її у спеціальній формі зробили. Щоб вона потрапила саме в мозок. Саме тому Юлія й Олексій раніше ще [відчували симптоми]. Розумієте? На Олексії вивчали порогову дозу, щоб потім розрахувати летальну. Ну, а на Юлію потрапили випадково», — вважає він.

Водночас американський фахівець, доцент і куратор програми з біозахисту Школи політики та держуправління Університету Джорджа Мейсона Грегорі Коблентц написав у своєму Twitter, що армія США ще в 1960-х виявила найбільш уразливі точки на тілі людини для проникнення нервово-паралітичних речовин — це пах, обличчя і шия.

Російський опозиціонер Олексій Навальний зателефонував до одного зі співробітників ФСБ — Костянтина Кудрявцева, який може бути причетний до його отруєння. Навальний представився помічником секретаря Ради безпеки і колишнього директора ФСБ Миколи Патрушева та спілкувався з ним 45 хвилин.

Кудрявцев під час розмови підтвердив, що спецслужби намагалися отруїти політика. Він заявив, що вважає операцію з отруєння добре спланованою. На його думку, Навальний не вижив би, якби пілот так швидко не посадив літак, а лікарі швидкої допомоги не ввели б йому атропін. Саму ж отруту нанесли на спідню білизну політика, а після отруєння співробітник ФСБ літав до Омська, щоб знищити сліди речовини на одязі Навального.

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня. Тоді він впав у кому. 21 серпня Навального відправили літаком до Німеччини. 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика отруїли речовиною з групи «Новачок».
  • Група міжнародних розслідувачів встановила 8 співробітників ФСБ, які мають безпосереднє відношення до отруєння Навального. За політиком стежили з 2017 року. Убити його намагалися двічі.
  • У липні 2020 року Навальний разом з дружиною Юлією був у відпустці в Калінінграді, тоді їй стало погано — це вважається першим невдалим замахом на політика. Другий стався в Томську. Імовірно, «Новачок» йому нанесли на спідню білизну, яку він здав у хімчистку готелю. Речі принесли, поки Навальний купався в річці.