Справа про розкрадання в «оборонці»: НАБУ оголосило підозру новому фігуранту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа про розкрадання в «оборонці»: НАБУ оголосило підозру новому фігуранту

Facebook / НАБУ

Національне антикорупційне бюро оголосило про підозру ще одному фігуранту справи про розкрадання у сфері оборони.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Особу підозрюють в одержанні 950 тис. грн за вплив на ухвалення рішення гендиректором Державної компанії «Укрспецекспорт». Він, разом з іншими підозрюваними, у 2015—2017 роках організував корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам «Укроборонпрому» із залученням «Укрспецекспорту» та компанії «Оптимумспецдеталь».

Через цю схему поставили товарів на суму близько 165 млн грн, при цьому до бюджету не надійшло понад 49 млн грн, із яких 25,77 млн — податку на додану вартість, 23,57 млн — податку на прибуток.

НАБУ не називає прізвище фігуранта, однак згідно з розслідуванням журналістів проєкту Bihus.Info, вплив на керівництво «Укрспецекспорту» здійснював Ігор Гладковський — син тодішнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського. Також про підозру саме сину Гладковського повідомив екснардеп Сергій Лещенко.

  • У лютому 2019 року журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син ексзаступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського є одним з організаторів схем розкрадання в оборонному комплексі.
  • Згідно з розслідуванням, оборонні заводи закуповували для техніки деталі з Росії, а запчастини завозилися контрабандою без перевірки якості. Контрабанду відмивали через фірми, які контролювали особи, наближені до «Укроборонпрому». До схеми також причетні власник «Оптимумспецдеталі» Андрій Рогоза та його бізнес-партнер Віталій Жуков.
  • 30 квітня Національне антикорупційне бюро оголосило підозри шістьом особам у справі про розкрадання коштів у сфері оборони.