У Харкові заговорили про створення пам’ятника Кернесу та пропонують назвати вулицю його ім’ям

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Харкові заговорили про створення пам’ятника Кернесу та пропонують назвати вулицю його ім’ям

Чапала Анна / УНІАН

Секретар міської ради Харкова Ігор Терехов, який наразі виконує обов’язки очільника міста, запропонував створити меру Геннадію Кернесу пам’ятник та назвати його ім’ям один із проспектів.

Про це він заявив в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера».

Терехов зазначив, що Кернесу потрібно присвоїти звання почесного громадянина Харкова.

«Вважаю, що ми повинні назвати один із проспектів міста Харків його імʼям. Також почати роботу над створенням памʼятника цій легендарній людині, яка керувала містом, величезним мегаполісом, і перевернула ментальність людей та їхнє відношення до цього міста», — заявив він.

Водночас Терехов пообіцяв, що звернеться до Верховної Ради з проханням призначити дострокові вибори в місті, як того передбачає закон.

«Що стосується майбутніх виборів, то, я думаю, що за законом про місцеве самоврядування я в установлені строки звернуся до Верховної Ради України й далі вже ухвалення рішення залишається за нею», — підкреслив він.

  • Нагадаємо, Кернес помер 16 грудня у німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • На додачу до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.
  • Обовʼязки харківського мера повинен тимчасово виконувати секретар міськради Ігор Терехов. Згідно із законодавством, не пізніше, ніж на 15-й день після смерті мера, секретар міськради має звернутися до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів. Таке клопотання Рада повинна розглянути у 90-денний строк з дня смерті Кернеса.