«Нахабно стояв перед міліцією». Глава КДБ Білорусі пояснив причини смерті першої жертви протестів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Нахабно стояв перед міліцією». Глава КДБ Білорусі пояснив причини смерті першої жертви протестів

Наша Ніва

Глава Комітету держбезпеки Білорусі Іван Тертель заявив, що перший загиблий під час протестів у Мінську Олександр Тарайковський був застрелений міліцією, тому що «нахабно перед нею стояв».

Про це повідомляє видання «Наша Ніва» з посиланням на запис розмови.

Таку заяву Тертель зробив перед робітниками і керівництвом заводу «Гродно Азот». «Навколо поведінки силових структур досить багато міфів, фейків, обстановка нагнітається навмисно. Серед вас, мабуть, є знайомі, які постраждали. Товариш Тарайновський або Тарайковський у Мінську загинув. Але хто бачив ці знімки, бачив, що людина стоїть перед ОМОНом, вийшов — і нахабно стоїть перед міліцією. Він стоїть цілеспрямовано», — заявив Тертель.

На питання про смерть Романа Бондаренка, глава КДБ запропонував «не випинати ситуацію, поки не розібралися відповідні органи».

Тертель також сказав, що силові відомства готуються до весни, знають, як буде розвиватися ситуація, і діятимуть жорстко. «Будемо готуватися до гарячої війни, не виключаємо і такого варіанту під виглядом гуманітарної місії. Цей непростий період буде [тривати] 1,5—2 роки», — заявив він.

  • У Білорусі з 9 серпня йдуть протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • У серпні влада Білорусі стверджувала, що Тарайковський помер від вибуху невідомого пристрою в руці. Цю версію спростувала команда Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається розслідуванням військових конфліктів. Вона довела, що активіста вбили спецпризначенці.