В Угорщині одностатевим парам заборонили усиновлювати дітей

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Угорщині одностатевим парам заборонили усиновлювати дітей

Kevin Mazur / Getty Images

Угорський парламент схвалив поправки до Конституції, які фактично забороняють одностатевим парам всиновлювати дітей. Це ініціатива премʼєр-міністра країни Віктора Орбана.

Про це повідомляє BBC.

Зміна до Конституції передбачає, що всиновити дитину можуть тільки подружні пари, винятки зроблять для одиноких родичів дитини. Зазначимо, що в Угорщині заборонені одностатеві шлюби, а всиновити дитину можна було, якщо один партнер подає заяву самостійно. Відтепер це стало неможливим.

«Головне правило полягає в тому, що тільки подружні пари можуть усиновити дитину — тобто чоловік і жінка, які перебувають у шлюбі», — сказала міністр юстиції Юдіт Варга.

Поправка також визначає сімʼю — вона заснована на шлюбі та відносинах між батьками та дітьми; мати — жінка, батько — чоловік. У Конституції також зазначено, що батьки повинні виховувати своїх дітей в консервативному дусі та на основі християнської культури.

В уряді це рішення обґрунтували тим, що «нові ідеологічні процеси на Заході» зробили необхідним «захистити дітей від можливого ідеологічного або біологічного втручання».

Орбан пропонував ці радикальні зміни до Конституції з моменту приходу до влади у 2010 році.

Нові правила вже різко розкритикували правозахисники. В організації Transgender Europe заявили, що стурбовані здоровʼям і безпекою угорських трансгендерних дітей і дорослих, адже вони перебувають у «ворожому кліматі».

«Це чорний день для ЛГБТ-спільноти Угорщини і темний день для прав людини», — сказав директор правозахисної організації Amnesty Hungary Девід Віг.

Зазначимо, що у Брюсселі 27 жовтня на секс-вечірці заскочили депутата з партії Орбана «Фідес» — 59-річного Йозефа Саєра. Коли поліція увійшла до закладу, вона побачила 25 оголених чоловіків. Саєр намагався втекти через жолоб на даху, але його врешті затримали. Згодом правоохоронці виявили у нього в рюкзаку наркотики. Саєра та інших учасників заходу оштрафували за порушення карантину. Нагадаємо, що партія Саєра час від часу виступає із заявами проти прав ЛГБТ-людей.