Франція дозволить лесбійкам та одиноким жінкам використовувати штучне запліднення

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Національна Асамблея Франції 27 вересня прийняла законопроєкт про біоетику, згідно з яким лесбійкам та одиноким жінкам буде дозволено зачинати дітей із медичною допомогою. Про це повідомляє The Guardian.

Раніше лише в гетеросексуальних пар було право на штучне запліднення (ЕКЗ), а лесбійки та одиначки, які хотіли мати дітей, їздили за кордон, щоб здійснити екстракорпоральне запліднення.

Відповідно до запропонованого законопроєкту, система охорони здоров’я країни буде покривати витрати на процедуру для жінок до 43 років. Також дітям, зачатим за допомогою донорської сперми, яким виповнилося 18 років, буде дозволено дізнатися особу донора, що змінить процес розкриття анонімності донорів Франції.

Наразі проєкт було прийнято нижньою палатою парламенту Франції, де 55 представників проголосували за і меншість, 17 депутатів, віддали свої голоси проти. Для офіційного затвердження законопроєкту його має підтримати Сенат.

Суперечливий документ викликав обурення захисників традиційних сімейних цінностей, зокрема деяких членів центристської партії чинного президента Франції. Консервативна газета Le Figaro написала, що новація «загрожує людству», а Французька медична академія висловила занепокоєння щодо можливого психологічного впливу на дітей.

Згідно із законопроєктом, у свідотстві про народження дитини лесбійської пари буде написано «мати і мати», а не «мати і батько».

«Держава буде брехати дитині, сказавши, що та народилася від двох матерів … Держава не повинна будуватись навколо свідоцтва про народження ... Ви можете сказати, що ви народжені від невідомого батька», — заявила радіо RTL лідерка Національного об’єднання Франції Марін Ле Пен.

Якщо його приймуть, законодавство Франції почне корелювати з іншими європейськими країнами, як-от Велика Британія, Іспанія, Португалія, Нідерланди, Ірландія, Бельгія та скандинавські країни, у яких немає обмеження для використання ЕКЗ.

  • У Німеччині за рік зареєстрували майже 33 тисячі одностатевих шлюбів .
  • Міжнародна платформи Equaldex дійшла висновку, що Україна на законодавчому рівні майже не захищає права ЛГБТ-спільноти в приватній сфері, але при цьому не дискримінує в публічному житті.