У Скандинавії після легалізації одностатевих шлюбів значно знизився рівень самогубств

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дослідники Данського науково-дослідного інституту щодо запобігання суїцидам та Стокгольмського університету порівняли показники самогубств серед ЛГБТ-осіб і одностатевих пар в періоди з 1989 року по 2002 рік та з 2003 року по 2016 рік. Результати показали, що після легалізації одностатевих шлюбів кількість суїцидів серед геїв і лесбійок знизилася на 46%.

Про це пише The Guardian.

Дослідники зазначили, що закони про права сексуальних меншин значно знизили у ЛГБТ-осіб відчуття соціальної стигматизації. Саме утиски і нерозуміння суспільства штовхали людей на суїцид. Дослідники однак додали, що ЛГБТ-особи все ще залишаються більш схильними до суїцидів, ніж гетеросексуали. Результати показали, що в одностатевих шлюбах і союзах загинуло вдвічі більше людей, ніж у різностатевих.

Згідно зі звітом 2018 року, в якому порівнюють 35 досліджень з 10 країн, молоді ЛГБТ-особи принаймні утричі частіше роблять спроби самогубства, ніж їх ровесники-гетеросексуали.

Попри репутацію Скандинавії як прогресивного лідера з прав ЛГБТ, дослідження показало, що майже третина данських чоловіків вважають секс між двома чоловіками морально неприйнятним.

Данія стала першою країною в світі, яка дозволила одностатеві цивільні партнерства. Це сталося у 1989 році. Швеція пішла на такий крок у 1994 році. У Данії такі шлюби стали законними у 2012 році, а у Швеції — в 2009 році. Наразі одностатеві шлюби дозволені в 28 країнах.