Україна лише частково захищає права ЛГБТ-спільноти — міжнародна платформа Equaldex

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Україна на законодавчому рівні майже не захищає права ЛГБТ-спільноти в приватній сфері, але при цьому не дискримінує в публічному житті. Загальне становище з правами ЛГБТ-людей гірше, ніж у країнах Європейського Союзу, але краще, ніж у близькосхідних.

Про це йдеться в висновках міжнародної платформи Equaldex. Організація працює з 2014 року, її наповнюють волонтери з різних країн світу.

На сайті постійно оновлюються дані про стан прав ЛГБТ-спільноти. Окремо можна подивитися дані про визнання гомосексуальності, одностатевих шлюбів, права на всиновлення дітей, службу в армії, працевлаштування, можливість здійснити гендерний перехід та стати донором крові.

З карти видно, що в більшості сфер Україна визнає права ЛГБТ-спільноти частково. Наприклад, держава не забороняє гомосексуальні стосунки, але не визнає одностатевих шлюбів, не дозволяє всиновлювати дітей. При цьому представникам ЛГБТ-спільноти не заборонено службу в армії та зміну гендерної ідентичності (і видачу нових документів).

Дані про Україну можна переглянути тут.

Також на сайті Equaldex інтерактивний календар із датами, коли в різних країнах відбуваються законодавчі зміни щодо розширення або обмеження прав ЛГБТ-спільноти. Вказані, наприклад, нещодавне запровадження смертної кари в Брунеї та декриміналізація гомосексуальних стосунків у Ботсвані.

Також є можливість порівнювати ситуацію в кількох обраних країнах.

Щоб оновлювати дані в базі даних, можна зареєструватися на сайті.