Глава НАЗК Новіков: Суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів і прикриваються скандальним рішенням КС

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава НАЗК Новіков: Суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів і прикриваються скандальним рішенням КС

Пресслужба НАЗК

Глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков звернувся до Офісу генпрокурора та Верховного суду через закриття справ про конфлікт інтересів.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Скандальне рішення Конституційного суду позбавило НАЗК можливості складати адміністративні протоколи, пов’язані з конфліктом інтересів. Однак статті Кодексу про адміністративні порушення, що передбачають за це відповідальність, залишаються чинними. Попри це, окремі суди почали закривати справи, що стосуються конфлікту інтересів, на підставі рішення КСУ.

Новіков наголосив, що рішення Конституційного суду — це не підстава закривати справи про адміністративні правопорушення.

Відтак НАЗК просить Офіс генпрокурора повідомити про це прокурорам, які беруть участь у розгляді справ, що повʼязані з корупцією. А голову Верховного суду Валентину Данішевську просять передати іншим суддям, щоб вони враховували статті Кодексу про адміністративні порушення, де є відповідальність за конфлікт інтересів.

Наразі суди розглядають справи про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК, які склали за статтями про порушення сумісництва з іншою роботою, порушення обмежень на отримання подарунків і про конфлікт інтересів. Серед цих справ 16 стосуються нардепів, 11 — високопосадовців (члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції та його заступника).