Трамп попросив, щоб чиновників Білого дому вакцинували від ковіду «трохи пізніше». До цього ЗМІ писали, що вони у пріоритеті

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп попросив, щоб чиновників Білого дому вакцинували від ковіду «трохи пізніше». До цього ЗМІ писали, що вони у пріоритеті

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп розпорядився, щоб високопосадовців Білого дому вакцинували від COVID-19 після пріоритетних груп населення. Ідеться про щеплення препаратом від коронавірусу, який розробили компанії Pfizer і BionTech.

Про це він написав у Twitter.

«Люди, які працюють у Білому домі, повинні отримати вакцину дещо пізніше, якщо в цьому немає особливої необхідності. Я попросив внести це коригування. Я поки не запланував щеплення, але з нетерпінням чекаю можливості зробити це у відповідний час», — заявив Трамп.

Перед цим видання Bloomberg з посиланням на проінформовані джерела в уряді писало, що топпосадовцям, включно з Трампом, запропонують отримати вакцину одними з перших. Ішлося про «критично важливих» чиновників у всіх трьох гілках влади. Протягом наступних 10 днів щеплення їм мали робити у шаховому порядку, щоб чиновники не зазнали можливих побічних ефектів одночасно.

Представник Ради національної безпеки Джон Улліт заявив, що щеплення високопосадовцям може підвищити довіру до вакцини у країні.

«Американський народ повинен бути впевнений в тому, що він отримує таку ж безпечну і ефективну вакцину, що і вищі посадові особи уряду Сполучених Штатів», — сказав Улліт.

Раніше обраний президент Джо Байден заявляв, що буде слідувати вказівкам директора Національного інституту алергії та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі щодо вакцини. Також він заявляв про намір зробити щеплення публічно.

Першими у США вакцину отримають медичні працівники та мешканці будинків для літніх людей. Інші групи населення — від працівників авіаліній до вчителів і пакувальників мʼяса — теж будуть у пріоритеті.

Нагадаємо, 11 грудня у Сполучених Штатах регулятор схвалив вакцину від коронавірусу, яку розробили компанії Pfizer і BioNTech. В Управлінні з продовольства і медикаментів США повідомили, що вакцинуватимуть американців віком від 16 років. Також там розповіли про побічні ефекти вакцини, які найчастіше зустрічаються й тривають кілька днів: біль у місці інʼєкції, втома, головний біль, біль у мʼязах і суглобах, озноб, лихоманка.

Препарат у 145 міст США мають доставити вже в понеділок, 14 грудня. Тоді ж і почнеться масова вакцинація. Вона відбуватиметься у два етапи: спочатку робиться перша інʼєкція, а через 21 день — друга.