Євроcоюз виділив €24 мільйони для підтримки молоді та підприємств Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Євроcоюз виділив €24 мільйони для підтримки молоді та підприємств Білорусі

TUT.BY / скнріншот

Європейська комісія прийняла пакет допомоги в розмірі €24 мільйонів для білоруського народу. Гроші спрямують громадянському суспільству, молоді, малим і середнім підприємствам, а також на поліпшення сфери охорони здоровʼя.

Про це йдеться на сайті ЄС.

«Цим пакетом підтримки ЄС дає зрозуміти, що він на боці народу Білорусі й виконує своє зобовʼязання щодо посилення підтримки громадянського суспільства. Ми також готові підтримати демократичний і мирний перехід [влади] у країні з усіма наявними в нашому розпорядженні інструментами», — заявив глава Комісії ЄС із питань сусідства Олівер Вархеї.

Нова програма допомоги «EU4Belarus: солідарність із народом Білорусі» буде зосереджена на чотирьох ключових сферах:

  • підтримка громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, зокрема ініціатив місцевих громад і груп громадян;
  • підтримка молоді, в тому числі через програму стипендій для студентів і молодих фахівців, які постраждали від політичної кризи;
  • консультативна підтримка малих і середніх підприємств для підвищення їхньої стійкості;
  • зміцнення здатності білоруського суспільства давати відповідь пандемії COVID-19.

Ця програма є частиною пакета підтримки в розмірі €3 мільйонів, про яку заявила у серпні президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Крім цього, він включає екстрену допомогу ЄС у розмірі €3,7 мільйона ​​для жертв репресій та незалежних ЗМІ. Також готується додаткова підтримка на суму €6 мільйонів для малих і середніх підприємств Білорусі для полегшення доступу до європейського фінансування.