Бахматюк називає спроби НАБУ його екстрадувати «незаконними» і посилається на заяву Офісу генпрокурора

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Бахматюк називає спроби НАБУ його екстрадувати «незаконними» і посилається на заяву Офісу генпрокурора

Пресслужба компанії Укрлендфармінг

Ексвласник VAB Банку Олег Бахматюк назвав «незаконними» спроби НАБУ екстрадувати його в Україну і пропонує допитати його в Австрії. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті його агрохолдингу Ukrlandfarming.

У своєму коментарі Бахматюк посилається на заяву Офісу генпрокурора, який пояснював відмову підписати клопотання НАБУ про екстрадицію бізнесмена «процесуальними порушеннями».

«Найбільшими досягненнями НАБУ в цій справі були спроби моєї незаконної екстрадиції. […] Насправді і прокуратура, і Інтерпол при всьому бажанні не можуть виконати забаганку Ситника [глави НАБУ], адже є угоди про міжнародне співробітництво, згідно з якими такі дії дійсно є незаконними», — вважає Бахматюк.

Він наголошує, що не є оголошеним у міжнародний розшук і не переховується від слідства, а офіційно повідомив про своє місцеперебування, і цю інформацію підтвердили правоохоронні органи Австрії.

«НАБУ не цікавить повернення коштів до бюджету — пропонувалися меморандуми, пропонувалися вигідні для держави шляхи врегулювання питань заборгованості українських банків, що виникли внаслідок банківської кризи 2014—2017 років і політики Нацбанку. […] Простіше все списати на екстрадицію, яка не вдалася, хоча допит якраз НАБУ і не цікавить», — заявив він.

Бахматюк підкреслив, що чекає візиту детективів, де готовий дати відповіді на їхні запитання. І додає, що інших фігурантів справи допитали лише раз минулого року.

  • Бахматюка підозрюють у заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, який VAB Банку надав Нацбанк.
  • У січні 2020 року Нацбанк почав процедуру стягнення заставного майна з підконтрольної Бахматюку «Київської птахофабрики», щоб погасити борг банку Бахматюка «Фінансова ініціатива» за кредитом рефінансування. Загальна заборгованість двох банків Бахматюка — «Фінансова ініціатива» та VAB Банку — становить 10,6 мільярда гривень. Сам Бахматюк пропонує реструктуризувати цей борг і виплатити Фонду гарантування вкладів і Нацбанку 8 мільярдів гривень протягом пʼяти років.
  • 26 червня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура змушена була закрити справу проти Бахматюка.
  • 29 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно обрала запобіжним заходом для Бахматюка тримання під вартою.